Фотографије са интернета острва под називом Стенска острва, а једно од њих, највеће и најнепеиступачније, носи назив на ирском језику Sceilg Mhichíl (изговор: Скелиг Вихил), односно Скелиг Мајкл или Михајлова хридина. Острво се налази у Северноатланском океану, и припада округу Кери у Републици Северној Ирској.

У питању је хридина која се стрмо уздиже у сред океана, а највећи врх достиже висину од 218 м изнад површине мора. Постоје два врха између кога се налази зараван под називом Христово Седло. Највеће од ова два острва названо је Михил у част св. архангела Михајла.
Пристиже се бродићем, а пењање је омогућено каменим степеницама.

У средишту је манастир посвећен светом Фионану (St. Fionán) који према предању и подигао манастир очигледно инспирисан отшелништвом какво је постојало у пустињама Египта у време Антонија Великог.
Манастир и данас има сачуване остатке келија које су грађене у облику кошница, што је уобичајено за неке типове Ирских манастира пре Великог раскола. Такође постоји башта и капела.
Изграђен између 6. и 8. века (пре Раскола 1054.) и припадао је православној цркви. Манастиру су монаси приступали у зависности од временских прилика, са три стране, стрмим степеницама које су изграђене од камена.
Постоји и чудо Светог Михајла, који је монасима даровао вино за причешће, пошто је немогуће садити винову лозу на тако неприступачном месту.
Не зна се тачан разлог зашто су монаси напустили ово острво. Претпоставља се због све лошијих временских прилика, огромних таласа, хладноће,напада Викинга и промена у Ирској цркви.
Посетиоцима је манастир доступан на исти начин и данас.
У јужном делу острва на врху налази се и испосница, али је због неприступачног терена затворена за посетиоце.
Од 1996. манастир је под заштитом Унеска.

Такође постоји и светионик и кула-осматрачница.
На острву нема становништва, изузев повремених долазака и боравака археолога и геолога и других истраживача.

Слике су са интернета.

Извори: Википедија и званична страница острва

Leave a Reply